“I only drink Champagne on two occasions, when I am in love and when I am not” – Coco Chanel

Passie

Ik zit vol passie

om puur en eerlijk uit het hart,

speciaal voor jou op maat

een authentieke hypotheek te verschaffen

En vul voor hypotheek elk product of elke dienst, hoe onbenullig ook, maar in. Superlatieven zijn bedoeld om dat ook te zijn: niet te overtreffen, zijn gelijke niet vinden, het hoogst haalbare. Dat daar soms nog iets overheen kan, denk daarbij aan een wereldrecord dat niet te overtreffen lijkt, moet wel heel bijzonder zijn. Buitenaards bijna. In ons verbeeldingsvermogen niet te vatten. En dan dus toch. Dat is prachtig, weergaloos en dan wordt het ook ontroerend.

Dat gevoel zouden superlatieven moeten geven. Maar de commercie, de wereld van de coaching (vooral toen topsporters zich hierin begaven) en zeker ook de Social Media buitelen nu over elkaar heen om al deze termen waardeloos te maken. Je 100% geven is alles, alles wat je hebt. 120, 180 of duizend procent, het kan niet!

Maar cynisch wil ik niet zijn. Ik word nog wel steeds stil en raak ontroerd van schoonheid of perfectie. Ik raak in vervoering van een nieuwe smaaksensatie, een vloeiende gracieuze beweging of de passende stilte tussen twee noten.

Door het harde schreeuwen wordt het lastiger de schoonheid in de stilte te vinden.

Gedicht van Martin Bril geb. 1959

Kunst

Wat we willen:

Momenten

Van helderheid

Of beter nog: van grote

Klaarheid

Schaars zijn die momenten

En ook nog goed verborgen

Zoeken heeft dus

Nauwelijks zin, maar

Vinden wel

De kunst is zo te leven

Dat het je overkomt

Die klaarheid, af en toe