“I only drink Champagne on two occasions, when I am in love and when I am not” – Coco Chanel

Sommelier?

Maar wat is dan een sommelier ? Geen beschermd beroep in ieder geval. Er is ook geen opleiding tot sommelier voor zover ik weet. Tuurlijk, er zijn opleidingen om je wijnkennis te vergroten, en er is een belangrijke opleiding tot gastronoom . Die opleiding is van onze smaakgoeroe Peter Klosse van de Echoput . Maar een heuse opleiding tot sommelier, nee. Het is dan ook geen beschermd beroep.

Uit Frankrijk komt de term sommelier, uiteraard. Maar men bedoelde hier helemaal niet zo'n gewichtig iemand mee, welnee. Hij (altijd een hij) was degene die in de adellijke huishoudens verantwoordelijk was voor het linnen, het servies en daar komt het: De kelder. 
Hier lag natuurlijk het nodige voedsel, we hadden nog geen koelkasten, maar belangrijker nog: Hier lagen de wijnen!
 Voilà, de sommelier! Weg met de gewichtigheid, maar welkom beste sommelier die ons wegwijs maakt in Lekkerland. Hij kent zijn wijnvoorraad als geen ander, dus vraag naar de wijnkaart, maar vraag vooral om advies, want daar is hij (en inmiddels ook vaak zij) voor. Zij houden hun kennis niet graag voor zich!

Dank aan Michiel Wijnberg voor de foto's, die zijn uit 2013. En dank aan Jeroen Sportel , destijds nog Chef-kok in 'mijn' Herberg De Loohoeve en nu Patron-Cuisinier van Bistrot Vive La Vie in Groningen.